Quines mascaretes són efectives per a evitar infeccions?

Des del principi de la pandèmia hi ha hagut informacions contradictòries, depenent de l’origen, sobre l’ús o no de mascareta. Als primers dies les autoritats sanitàries recomanaven no portar-ne, i ara ja es plantegen fer-les d’ús obligatori al carrer, després que ja ho siguin al transport públic. Quants tipus de mascaretes hi ha? I quina eficàcia tenen? Mirarem d’explicar-ho:

1- Mascaretes higièniques. Són les de roba, fetes a casa, no homologades. No protegeixen de res a ningú, ni a qui les porta ni a qui no les porta.

2- Mascaretes quirúrgiques. Són les que reparteix la Generalitat a les farmàcies. Són efectives únicament i exclusiva si en porta tothom. Aquestes mascaretes impedeixen la sortida de les gotetes respiratòries que, si s’està infectat, transporten el virus i provoquen el contagi, però no filtren l’aire que s’inhala. Per tant, si una persona contagiada no en porta, pot contagiar a qualsevol que sí que en porti.

2- Mascaretes FFP2. Tenen una eficàcia mínima de filtració del 92%, i produeixen un 8% de fuga cap a l’exterior. Protegeixen a qui la porta contra fluids tòxics de pols, aerosols i fum.

3- Mascaretes FFP3. Eficàcia mínima de filtració del 98%, i 2% de fuga a l’exterior. És eficaç contra bacteris, virus i espores de fongs. Protegeixen a qui les porta i no filtren l’aire de sortida.

4- Màscares integrals amb filtre P3R. 99,95% de filtració. A banda de les vies respiratòries, també protegeixen els ulls. El més segur que es pot portar actualment per a evitar la infecció. Com les FFP3 senzilles, filtren l’aire d’entrada però no el de sortida.

Dit tot això: com que és evident que molt poca gent porta mascareta quirúrgica, qui vulgui protegir-se haurà d’optar per una FFP3 o una P3R. Si en troba, perquè la demanda s’ha disparat. Per exemple, fa setmanes que les màscares integrals de la marca 3M, i els seus filtres de nivell P3R, no es poden trobar de cap manera perquè s’han exhaurit. Sembla, doncs, que mentre un percentatge majoritari de la població no dóna cap importància a l’ús de la mascareta, un altre sector ha comprat el nivell de protecció més alt que ha trobat, i aquest sector no pot ser gens petit, perquè ha exhaurit les existències.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!