En conjunt, a Cabassers, les forces independentistes (ERC, JxCat i CUP) han augmentat el percentatge de vot a les eleccions espanyoles: del 63,4% el 28 d’abril han passat al 65,37% d’ahir. Per contra, les forces unionistes (PSOE, PP, Comuns, Vox i Ciudadanos) han retrocedit 1,97 punts, del 36,6% a l’abril fins al 34,63% actual.

L’abstenció ha augmentat respecte a les eleccions d’abril. Si llavors el 12,77% (30 electors) no va votar, ara s’ha abstingut un 21,89% (51 electors) del cens. Això ha perjudicat per igual els dos blocs. En nombres absoluts, el bloc independentista ha passat d’obtenir 130 vots a l’abril a tenir-ne 119 al novembre (11 menys). El bloc unionista ha retrocedit dels 64 vots de fa set mesos als 56 obtinguts ahir (8 menys). El cens també ha patit la pèrdua de dos electors: dels 235 de l’abril, al novembre n’hi ha hagut 233.

Per candidatures que han obtingut representació, només han augmentat en vot percentual els Comuns (5,85% a l’abril i 11,53% al novembre), Vox (0,97% a l’abril i 1,65 al novembre), JxCat, que ha passat del 22,43% al 23,07%, i la CUP, que a l’abril es presentava amb la marca Front Republicà i obtingué un 3,41% dels vots, i ahir va pujar fins al 8,79%.

Tots els altres partits, en major o menor mesura, han perdut vots. ERC, tot i guanyar les eleccions, ha passat del 37,56% al 33,51% dels vots, el PSC va del 17,56% al 12,08%, el PP de 2,93% a 2,75% i Ciudadanos de 3,9% passa al 2,75%.

A Espanya, els resultats totals han deixat un panorama completament fragmentat, on els blocs de dreta i esquerra no sumen per a aconseguir majories i formar govern. El PSOE i Podemos han perdut escons, el PP n’ha guanyat, els partits independentistes catalans també n’han guanyat, i Ciudadanos s’ha ensorrat fins a ser residual, que ha vist com els seus vots anaven en massa a Vox. L’única fórmula que sembla viable és una coalició entre el PSOE i el PP per a fer un govern conjunt, o la repetició d’eleccions per tercera vegada. Tot i que aquesta coalició s’arribi a configurar, tampoc no és clar que un govern així pugui aguantar gaire temps, i es dóna per descomptat que aquesta legislatura, si arriba a començar, serà curta. Espanya segueix submergida a la inestabilitat política i no sembla que això hagi de canviar durant els propers temps.

nord.cab