Presenten imatges inèdites del monestir premonstratès del segle XII de Santa Maria de Vallclara

El Centre d’Estudis Santa Maria de Vallclara va inaugurar ahir l’Any dedicat a aquest monestir fundat el 1149 a Cabassers, amb quatre conferències a càrrec de Cristina Masip, Josep Ramon Miró, Carles Prats i Josep Ferré. Les ponències, que es van fer a la sala principal del museu municipal, on no van quedar localitats buides, van presentar una introducció al context europeu i mundial de les circumstàncies històriques que acabarien enviant exèrcits cristians a conquerir la Catalunya Nova, van aprofundir en el context local de la Conquesta i les implicacions posteriors relatives a la configuració de la Baronia de Cabassers, i també van exposar tot el catàleg de vestigis arquitectònics i arqueològics que es conserven d’aquest edifici del segle XII. Finalment, van traçar les línies per a una reconstrucció ideal del monestir, basant-se en exemples propers en el temps i l’espai.

Un moment de l’acte d’ahir

Durant les ponències, es van presentar imatges inèdites de principis del segle XX que mostren l’edifici de Santa Maria de Vallclara encara dempeus, i es va mostrar una reconstrucció en 3D de la perspectiva d’una de les fotografies:

La visita que hi havia programada a les restes d’aquest edifici històric en acabar les conferències, però, es va haver de suspendre a causa de la pluja. Tanmateix, es va anunciar que s’inclouria a la visita guiada que l’entitat farà el 16 d’agost per a donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i arqueològic de Cabassers.

L’acte es va cloure amb un refrigeri per als assistents.

Us deixem amb un recull de fotografies de les conferències:


nord.cab | El portal de notícies de Cabassers