La Comissió de Justícia del Parlament considera que cal eliminar per llei la toponímia franquista

Avui la plataforma Cabassers.org ha comparegut davant de la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya, a la Ponència del projecte de llei de memòria democràtica de Catalunya. La compareixença s’ha fet conjuntament amb el Sr. Joan Boada (vicepresident de l’Amical dels Antics Guerrillers de Catalunya) i el Sr. Cecilio Limiñana (secretari nacional de la UGT de Catalunya). Es pot recuperar l’enregistrament en vídeo de la sessió en aquest enllaç. Durant la intervenció s’ha exposat la qüestió dels topònims amb ortografia deturpada imposats pel franquisme i que encara són considerats oficials, fent un repàs a l’origen del problema i com la nova llei de memòria democràtica de Catalunya el pot resoldre.

Feta la compareixença, tots els grups presents a la comissió (PSC, Junts, CUP, ECP i ERC) han coincidit a considerar que la nova llei ha de fer retirar les formes prefabrianes que encara són la denominació oficial de quatre municipis: Cabacés, Capmany, Lladó i Rialp. El diputat del PSC, Ferran Pedret, ha manifestat que és pertinent que la llei que faci el Parlament de Catalunya “vegi quines són les millors fórmules per a les reparacions en allò que és possible i sens dubte en allò que és menester, com pugui ser en aquest cas relatiu a la toponímia”. Per la seva part, la diputada de Junts, Aurora Madaula, ha afirmat que “mantenir aquests topònims significa una manera, una forma d’enaltiment del franquisme i del feixisme que hauria de ser esborrada dels nostres carrers d’una vegada per totes, i que no ens vinguin a dir alcaldes o ajuntaments que hi ha hagut una votació popular i que això ho ha tombat o ho ha tirar enrere la població; el franquisme no pot ser consultat i no pot ser votat”. La diputada de la CUP Montserrat Vinyets ha manifestat que “també, com no, ha de tenir la condició de víctima la llengua i la cultura, i seria molt greu que la llei de memòria democràtica aprovada l’octubre de 2022 per part del govern espanyol precisament reconegués aquesta condició i la llei que estem tramitant en aquest Parlament s’oblidés d’una circumstància tan greu; per tant crec que tots els que estem aquí, des dels diferents grups parlamentaris, ens encarregarem que tot això també s’introdueixi al text”. La diputada d’ECP, Núria Lozano, ha dit que “pensem que és molt rellevant tot el que té a veure amb la toponímia i efectivament guarda relació amb les problemàtiques de la retirada de la simbologia dels espais públics, que potser no hauria de ser una qüestió de reflexió veïnal sinó d’aplicació de la normativa, que està per ser aplicada igual com succeeix amb qualsevol altra matèria, i per tant en prenem nota”. Maria Jesús Viña, diputada d’ERC i presidenta de la comissió, ha afirmat que “en quant a la toponímia certament això ho podem vincular també, com deien els companys, amb tota la simbologia franquista que encara s’ha de retirar dels nostres espais”.

Recupereu l’enregistrament amb les intervencions compactades sobre toponímia:

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers