La cooperativa commemorarà el 14 d’octubre el 90è aniversari de la seva fundació

El 22 d’abril de 1933, segons especifiquen els seus estatuts, es va fundar una cooperativa anomenada Sindicat Agrícola, i la construcció de l’edifici que l’havia d’allotjar es va dur a terme entre el juliol i l’octubre del mateix any, a un cost de 65.000 pessetes, incloent maquinària i utillatge. L’edifici també comprenia la seu de la Societat Unió Recreativa, destinat a bar per als socis del Sindicat. A la imatge es pot veure la construcció de l’edifici, amb les dues seccions dividides per un mur mitger, que separa clarament el que avui són les instal·lacions de la cooperativa i la sala del Cafè:

La construcció es finançà amb una hipoteca que avalaren amb el seu patrimoni personal els següents socis: Antoni Rebull Vidal, Vicenç Porqueres Argany, Josep Masip Masip, Artur Vilalta Munté, Jaume Masip Llecha, Facundo Bru Miró, Miquel Tarragó Munté, Pere Sabaté Tarragó i Josep Maria Domènec. L’entitat fou creada per socis de tendència esquerrana i republicana (de fet Vicenç Porqueres fou protagonista dels fets del 6 d’octubre de 1934 i alcalde a partir de 1936, motiu pel qual fou afusellat pel franquisme el 1939).

Paral·lelament, el 30 de juliol del mateix 1933 també es fundà una altra cooperativa, la Unió Agrícola, sota la que s’agruparen persones de tendència conservadora. El capital social de l’empresa era de 33.000 pessetes, i la seu fou al carrer Major, a l’edifici que avui allotja les oficines de la cooperativa actual. El Sindicat Agrícola i la Unió Agrícola funcionaren de manera independent fins el 1938. Aquell any, en plena guerra, van decidir fusionar-se (per això avui els dos edificis són propietat de la mateixa empresa resultant). El motiu d’aquella fusió el 1938 fou que la Unió Agrícola es va arruïnar per la collita nefasta de 1937. La fusió amb el Sindicat va comportar la necessitat d’augmentar el nombre de trulls de vi per la major aportació de raïm que produïa l’increment de socis, motiu pel qual el 1938 se’n va haver de construir més. En aquell moment, i fins avançada la dècada de 1940, la principal producció era el vi, i l’oli era un producte absolutament secundari (com a exemple, el 1943 la verema va suposar 208.000 pesstes de pagament del fruit i la collita d’olives no arribà a les 16.000 Pts.).

Poques coses se’n saben, de què va passar durant els anys de la guerra, perquè queda poca documentació, però la que queda prova que l’empresa es continuà dient Sindicat Agrícola, i que el nom d’Unió Agrícola de l’altra empresa fusionada es deixà d’utilitizar. Sorprèn, també, que Miquel Vidal i Llecha fos nomenat Comissari del Sindicat el 27 d’octubre de 1938:

Acabada la guerra l’Ajuntament es va fer càrrec del Sindicat Agrícola ja el 5 d’abril de 1939 i hi va nomenar una comissió liquidadora. Hi intervenia de nou Miquel Vidal i Llecha, ara no com a Comissari del Sindicat, sinó com a secretari de l’ajuntament franquista. El nou règim va encarregar a l’advocat tarragoní Joaquim Delclos la documentació per a tornar a fusionar el Sindicat Agrícola amb la Unió Agrícola, ara sota el nom d’aquesta darrera i en castellà: Unión Agrícola. Van adherir l’empresa resultant a la Central Nacional Sindicalista, el sindicat vertical del franquisme on obligatòriament s’hi havia d’adherir qualsevol organització empresarial, però això no va evitar que la dictadura expropiés els béns de l’antic Sindicat Agrícola el 1945, en declarar-lo “entitat marxista”. L’empresa resultant, la “Coopreativa Unión Agrícola” no en recuperaria la propietat fins el 1972. I és aquesta empresa la que ha perviscut fins a l’actualitat.

El cooperativisme fou una forma d’organització obrera i progressista, pensada per a combatre el caciquisme i per a defensar els interessos de la pagesia davant de latifundistes, especuladors i comerciants. A Catalunya tingué el seu auge durant la dècada de 1920, i a Cabassers no hi arribà fins la República, i amb dues empreses diferents, que si bé agrupaven socis de tendències ideològiques també diferents, justament per aquesta raó garantien el pluralisme, fomentaven el lliure mercat i incentivaven la competència. La història del cooperativisme agrari cabasserol la trobareu al llibre 75 anys fent camí, 1933-2008, que la cooperativa em va encarregar per a commemorar el seu 75è aniversari, el 2008. Hi trobareu totes les dades d’aquest breu article documentades i ampliades, però hi falta la referència al document de 1938 que nomena Miquel Vidal com a Comissari del Sindicat (reproduït més amunt), perquè va aparèixer amb posterioritat a la publicació de l’obra.

La cooperativa actual té l’origen, doncs, en dues cooperatives diferents, totes dues creades el 1933, fusionades durant la guerra primer i durant la dictadura després. Ha perviscut el nom de Sindicat entre la població per a referir-se a l’edifici de la cooperativa, i hi ha ajudat la motllura en guix de la seva façana principal, inscrita com a “Sindicato Agríciola” fins que als anys 90 li van treure la “o” a “Sindicato” per a catalanitzar la paraula. És curiós que a la façana ho escrivissin en castellà, perquè tant als documents impresos de l’entitat com al seu segell tampó hi consta en català, Sindicat. Hi ha el dubte de si durant el franquisme a la motllura de guix li van afegir la “o” a “Sindicato”, ja que en algun que altre moment durant la dictadura la inscripció sencera va estar tota pintada de color negre perquè no es pogués llegir, com proven les fotografies següents. Potser va estar pintada de negre mentre va estar escrita en català?

Tant si es vol agafar la data de fundació del Sindicat Agrícola, com la de la Unió Agrícola, enguany fa 90 anys que començaren a existir tant l’una com l’altra. Per això la cooperativa commemorarà el 14 d’octubre el 90 aniversari de la fundació de les dues empreses de les que deriva l’actual. De fet, l’edifici del Sindicat es va acabar de construir l’octubre de 1933. L’acte tindrà lloc a les 17h a la Societat Recreativa (el local de la qual -recordem-ho-, s’aixecà també el 1933 com a secció del Sindicat). Es faran diversos parlaments, i també s’inaugurarà l’exposició “90 anys de coopeariva” al museu municipal. Hi haurà un aperitiu a peu dret a la plaça de davant del Cafè.

A l’acte s’hi accedirà per invitació, que els socis podran recollir a les oficines de la cooperativa de dilluns a divendres, entre les 10 i les 12 del matí.

Els constructors del Sindicat Agrícola
La façana principal del Sindicat a punt de ser completada
El Cafè el 1933, construït com a secció del Sindicat. Possiblement la imatge correspongui a la inauguració del local.
nord.cab | El portal de notícies de Cabassers