La geografia de les corrandes

L’agost passat parlàvem en un article sobre la paremiologia popular i la corranda popular que explica la situació geogràfica de la Figuera, Cabassers, la Bisbal i Margalef. Ara, al Butlletí dels Mestres número 120, del 15 de gener de 1935, hi hem trobat un article de J. Benet i Petit. Es titula “El folklore en l’ensenyament de la geografia”. Presenta les corrandes versificades com un mètode per a l’ensenyament de la geografia, i especifica: “la nostra terra és singularment rica en manifestacions folklóriques d’aquesta mena, algunes de les quals són vertaderes troballes. I menciona una versió de la que tots coneixem, precedida d’una corranda similar del Delta:

Tortosa està en un recó,
Aposta en una planera,
La Ràpida en una punta,
i Sant Jaume a la Ribera.

La Figuera n’és molt alta,
Cabassers molt amagat;
La Bisbal, en una roca,
Margalef, en un forat.

La similitud entre les dues corrandes és evident: totes dues tenen quatre versos, es refereixen a quatre poblacions, i expliquen les seves característiques d’ubicació.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers