Els estudis d’onomàstica al Priorat

Ahir el Dr. Pere Navarro, de la Universitat Rovira i Virgili, va pronunciar la conferència “Els estudis d’onomàstica a la comarca del Priorat”, on va exposar l’estat de la qüestió. La conferència va ser l’acte inaugural de les Jornades Europees del Patrimoni al Castell de Falset – Museu Comarcal. El Centre d’Estudis Falsetans era l’organitzador de l’acte, que va ser presentat pel seu president, el Sr. Anton Vidal, i la regidora de cultura de l’Ajuntament de Falset, la Sra. Rosa Poy.

L’onomàstica és l’estudi dels noms propis, i la toponímia, que és una branca de l’onomàstica, estudia concretament els noms de lloc. Els topònims es divideixen en toponímia major (noms de continents, països, estats, regions, províncies, comarques, municipis, nuclis i disseminats) i toponímia menor (noms d’indrets, partides, muntanyes, rius, etc). La toponímia major (també anomenada macrotoponímia o coronímia) anomena llocs habitats, i la toponímia menor (dita també microtoponímia) anomena elements concrets per sota del nucli habitat.

El Dr. Navarro, que a més de ser professor a la URV també és el president de la Societat d’Onomàstica, va fer un repàs exhaustiu als estudis toponímics del Priorat, ressaltant que només els següents municipis tenen reculls publicats (entre parèntesi, el nom dels autors i enllaços cap a les versions digitals, els que en tenen):

Albarca (Llopis)
Cabassers (Biete, Part A – Part B.)
Cornudella de Montsant
la Figuera
Gratallops
el Lloar
la Morera de Montsant
Poboleda
Porrera (Amigó)
Pradell de la Teixeta
Siurana (Amigó)
la Torre de Fontaubella (Prats)
Torroja del Priorat (Sabaté)
Ulldemolins (Amigó)
la Vilella Alta (Sabaté)

També va comentar que hi ha reculls en preparació a tots els altres pobles del Priorat excepte a Margalef, el Molar i la Vilella Baixa. Va animar els assistents a la conferència a col·laborar en l’elaboració de reculls toponímics, i va recomanar un manual amb la metodologia per a dur-los a terme, que es pot descarregar a la web de la Societat d’Onomàstica.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers