Cabassers com a exemple a l’Ortografia catalana de l’IEC

L’Ortografia catalana, aprovada pel ple de l’Institut d’Estudis Catalans el 2016 (actualització d’aquella primera preparada per Pompeu Fabra i Antoni Maria Alcover), i publicada en paper el 2017, recull la forma “Cabassers” com a exemple de com es representa la grafia del so fricatiu alveolar sord entre vocals. Afegeix, entre parèntesi, que la forma “Cabacés” no és correcta:

2.6.3.2. La grafia ss El so [s] es representa pel dígraf ss en els casos següents:
a) Entre vocals: assassí, assegut, assumpte, bressol, capbussar, cassola, disset, dissimular, ésser, fissura, grossa, matusser, missa, mosso, mussol, pessic, possessió, possible, pressa, quisso, ròssec, tassa, tossut; compassió, discussió, professió; cantessis, mengéssim; altíssim, finíssima; Cassià, Rossend, Ulisses, Assumpta, Vanessa; Burjassot, Cabassers (no *Cabacés), Eivissa, Éssera, Massalió, Picassent, Rosselló, Russafa, Terrassa, Brussel·les, Carcassona, Rússia, Saragossa, Suïssa, Tessàlia.

Podeu veure aquest fragment a la pàgina 56 del llibre en paper, i a la mateixa pàgina de l’edició en PDF disponible a la web de l’Institut d’Estudis Catalans. El llibre Ortografia catalana resumeix les normes d’escriptura del català, i és la referència de tots els qui escriuen en el nostre idioma.

Hi ha en marxa, des de divendres passat, una campanya per tal d’animar l’Ajuntament a corregir les faltes ortogràfiques de la forma oficial del nostre topònim, i a adoptar la normativa de “Cabassers” com a oficial. Podeu donar suport a la iniciativa a cabassers.org, per tal que es corregeixi aquesta anomalia.

A la web, hi trobareu una secció de preguntes freqüents (FAQs) que resol qualsevol dubte sobre la necessitat de no tenir faltes ortogràfiques a la denominació oficial de la població.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers