Un llibre per a entendre els microbis: “Les grans epidèmies modernes”

Les grans epidèmies modernes. La lluita de l’home contra els enemics invisibles és la manera ràpida, fàcil i amena de comprendre l’impacte dels microbis a les societats humanes. Escrit pel metge, científic i escriptor Salvador Macip (Blanes, 1970), es divideix en dues grans parts de lectura independent, fins al punt que és indistint començar-lo a llegir per l’una o per l’altra: “Compartir el món amb els microorganismes” i “Les grans epidèmies modernes”.

Fa un repàs als bacteris, virus i fongs que més problemes han causat a la humanitat, i explica, amb requadres inserits entre el text, conceptes tècnics de manera planera, de forma que tot el llibre es fa molt llegidor i amè. Si heu seguit l’actualitat el darrer any, moltes de les plagues que s’hi mencionen us resultaran familiars: la SARS, el Virus del Nil Occidental, l’Ebola o el Marburg, per exemple.

La segona part examina les pestes que actualment afecten la nostra espècie; la grip, la SIDA, la tuberculosi i la malària. Poc diu del SARS-CoV-2 i de la malaltia que provoca, la COVID-19, perquè el llibre és del 2009 i aleshores aquest virus encara no havia passat als humans i en tenia prou infectant i sobrevivint entre els animals que n’eren (i en són) portadors. Però la segona i tercera edició inclou un pròleg, escrit el març del 2020, sí que menciona aquest virus emergent que ens ha trasbalsat la vida i que llavors començava a ser d’actualitat.

El llibre també trenca mites, per exemple, el refredat: no el causa l’exposició al fred, com diu la cultura popular, sinó un virus anomenat rhinovirus.

El missatge final és clar: la humanitat s’ha de preparar per a les pandèmies que la continuaran afectant, potser cada cop amb més freqüència a causa d’un estil de vida basat en la mobilitat, que escampa en qüestió de mesos, si no de setmanes, virus i bacteris que poden emergir a les antípodes.

Si el voleu comprar, l’ISBN és aquest: 978-84-16863-98-3. Ara que vénen Reis, és una molt bona opció per a regalar (o regalar-se) a qui vulgui entendre millor què estem vivint, i què viurem encara durant l’any que acabem d’encetar.

nord.cab | El portal de notícies de Cabassers